Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, позната също с английското си название Bulgarian Association of Hotel Executives или абревиатурата BAHE, навърши 5 години.

BAHE: Началото

2019-та, а сякаш беше вчера, когато поканихме група успешни хотелиери да се включат като съучредители на асоциацията и 18 от тях приеха. Целта беше да се създаде независим професионален клуб, който да работи за интересите на членовете си – малки и големи хотелиери, без в същото време да става зависим от политически интереси, лични амбиции или икономическо влияние.

За да се гарантира тази цел, още при учредяването бяха заложени няколко основополагащи принципа, които пет години по-късно продължават да бъдат в сила: първо, всички по-важни решения се вземат напълно прозрачно, като се гласуват от Управителния съвет, а по възможност и след по-широко допитване до членовете. Второ, в асоциацията членуват само хотелиери-физически лица, които активно се занимават с управление на хотели или хотелски групи. Въпреки че през годините по различни поводи сме си партнирали с туроператорски, ресторантьорски и други типове туристически сдружения, основната цел на ВАНЕ е да защитава интересите именно на професионалистите, които ежедневно се занимават с управление на хотели. Трето, ВАНЕ не се обвързва с политически партии или икономически структури, като по този начин избягва риска да стане зависима от нечии частни интереси.

Придържането към тези принципи позволи на ВАНЕ не само бързо да спечели доверието на бранша, но и да разшири членовете си до над 150 действащи хотелиери, които към момента управляват над 20 хил. стаи в цялата страна и то главно в категории четири и пет звезди.

Вместо поредното „браншово“ сдружение – големият клуб на професионалните хотелиери в България

Наскоро, в един един изпратен от Министерство на туризма формуляр-декларация, който трябваше и от ВАНЕ да попълним, видяхме приложение „Доказателства за реално осъществявана дейност от сдружението“. Това ни провокира да направим равносметка за това какво наистина свърши ВАНЕ за петте си години съществуване. Какви доказателства за „реално осъществена дейност“ имаме. И въпреки че списъкът далеч не е изчерпателен, ето по-важните инициативи и активности през годините.

Още през 2019 г. – първата година от съществуването си, ВАНЕ започна да организира ежемесечни срещи за членовете си под наслов Hotel Executive Breakfasts. По време на тези срещи, в съвсем непринудена атмосфера, на по чаша кафе или чай, членовете на асоциацията се срещаха, разговаряха, коментираха актуалните предизвикателства, пред които са изправени, както и идеи за разрешаването им. Често бяха канени и външни лектори, които даваха един по-различен ъгъл към дискутираните теми – туроператори, представители на авиолинии, организатори на специални събития и др.

През 2020 г., веднага след началото на пандемията, тези срещи станаха виртуални, но затова пък ежеседмични – времената бяха тежки за всички и постоянният поток от често противоречащи си и неадекватни заповеди на министерства, РЗИ и други институции изискваха бърза и по-честа координация и реакция. Шеговито наричани от някои от редовните участници „хотелиерски клуб за взаимопомощ“, виртуалните срещи на ВАНЕ продължиха и през 2021 г., като позволиха участниците да координират усилия и идеи, така че да сведат до минимум щетите от продължилото две години международно бедствие.

„Мозъчен тръст“ и институционален партньор на най-авторитетните хотелски форуми в страната

Успоредно с тези ежеседмични виртуални срещи, през 2020 и 2021 г., ВАНЕ беше съорганизатор и на най-мащабните виртуални туристически събития в страната – трите издания на Хотелския виртуален форум (Hotel & Tourism Virtual Forum), всяко от които събра по над 300-400 участници. Тези виртуални форуми бяха начин да се следи не само какво се случва у нас, но и да се сверяват часовниците с по-важните международни тенденции в пътуванията и туризма. Български и международни експерти споделяха наблюдения и прогнози, като по този начин успяваха да създадат една по-пълна картина на това, което се случва у нас и по света.

След като „присъствените“ събития станаха отново възможни, ВАНЕ активно се включи като съорганизатор и консултативен орган на Хотелския форум, като членовете на асоциацията взеха дейно участие в подготовката на темите на програмата на последните пет от общо осемте издания на най-авторитетната и мащабна професионална среща в туризма у нас.

Само през тази година, Bulgarian Association of Hotel Executives беше институционален партньор на Hospitality & Tourism Summit 2024 – Черноморският форум за туризъм и хотели, чието първо издание през януари във Варна премина при изключителен интерес от страна на хотелиери, туроператори, представители на академичните среди и медии. ВАНЕ беше също институционален партньор на Food & Beverage Forum 2024 – новият форум на професионалистите от F&B индустрията, който през май събра професионални готвачи, F&B мениджъри, собственици и мениджъри на хотели, ресторантьори, управители на кетъринг компании и др.

Сред поредицата събития съорганизирани или подкрепени от ВАНЕ няма как да не споменем и Hospitality Circle – голямата хотелиерска среща в средата на годината, чието второ издание предстои на 12 юни 2024 г. в пловдивския DoubleTree by Hilton Plovdiv Center и по време на което, освен интересните дискусионни теми в програмата, предстои да бъдат обявени премиерно и резултатите от националното допитване за бизнес климата в хотелския бранш към средата на годината.

Между другото, регистрациите за хотелиери на Hospitality Circle 2024 са все още отворени тук

Vox populi, vox Dei*

Една от инициативите на ВАНЕ, които се радват на траен интерес както от страна на членовете, така и въобще от хотелиерите в страната, са традиционните национални допитвания за бизнес климата в хотелския бранш, които от 2021 г. се организират два пъти годишно и дават реална представа за състоянието на хотелския бранш, както и за очакванията на собственици и мениджъри за бизнес климата в следващите няколко месеца.

Накратко, за пет години ВАНЕ беше припозната от държавни и общински институции като една от трите най-големи хотелиерски организации в страната, изгради репутация на надежден партньор на професионалните хотелиери, реализира редица инициативи, които допринесоха за професионалното развитие на членовете й, изгради партньорски отношения с другите по-сериозни браншови сдружения и най-важното – продължава да лансира нови инициативи и проекти, с цел да утвърждава имиджа на хотелиерската професия, да повишава нивото на знания и умения на членовете си и да развива индустрията, като цяло.

Разбира се, всичко това нямаше да бъде възможно без подкрепата и дейното участие на членовете на Управителния съвет на асоциацията, както и на нейните двама председатели – Жулиета Серафимова (мандат 2019 – 2023) и Николай Русев (мандат 2023 – ).

Въпреки че пет години са напълно достатъчни, за да докаже една организация своята жизнеспособност и смисъла от съществуването си, за нас те са само началото на един, надяваме се, дълъг и вълнуващ път. Път, по който ще се радваме да вървим заедно с нашите членове.

Тост за BAHE в Капана

Ако вече сте член на ВАНЕ, заповядайте на 12 юни в Пловдив, където ще съчетаем тостовете за петгодишнината на асоциацията с pLOVEdiv Vibes – вечерното парти за участниците в Hospitality Circle 2024. Приятно заведение в артистичния квартал Капана, хора, които са на една „честота“, напринудена атмосфера, студени коктейли – какъв по-добър начин да отбележим едновременно юбилея на любимия професионален клуб и успешния завършек на най-голямата хотелиерска среща в средата на годината?

Безплатна регистрация за партито, както и за Hospitality Circle 2024 може бързо и лесно да направите оттук: https://bit.ly/hospitality-circle-2024

Ако пък управлявате хотел, но все още не сте член на големия клуб на професионалните хотелиери в България, можете да научите повече и да изпратите заявление за членство оттук, след което отново Ви очакваме на 12 юни в Пловдив.

Автор: Екип на ВАНЕ

*Vox pópuli vox Déi („Глас народен — глас божи“) – латинска поговорка.

Categories: Новини