Какво показват резултатите от националното допитване на Bulgarian Association of Hotel Executives и каква е картината на хотелския бизнес в страната към средата на годината.

Близо половината от хотелите или не са повишили цените на нощувките в сравнение с миналата година или са ги повишили с 10-15%. Приходите нарастват средно с 10-15%, като подобен е и ръстът в заетостта. Една трета от хотелиерите декларират, че се справят по-добре в сравнение с 2019 г., но войната и инфлацията в Европа продължават да имат негативен ефект. Летният туризъм вероятно няма да достигне нивата от 2019 г., докато при целогодишния спа и градски туризъм вече се надскачат нивата от годината преди пандемията. Това показват данните от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено в началото на юни, които коментира Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в предаването “В развитие” с водеща Вероника Денизова.

От гледна точка на бизнеса повишението е недостатъчно и известна степен закъсняло. Преди една година отново имаше такова повишение, свързано с инфлацията… Сега повишението е свързано с фактора “хора” – човешкият ресурс в хотелиерството поскъпва значително над тези нива от 10-15% и това е свързано пряко и с хотелския продукт. Няма как да имаме добър продукт, ако хората, които работят в хотелите, не са доволни. Това поскъпване е здравословно за бизнеса и добре за потребителите.

Вижте цялото интервю тук..

Categories: Новини